Omke Jan!

Jawel, we hebben een naam.
De boergondische ontmoetingsplek gaat Omke Jan heten.

OmkeJan

Omke Jan was de oud-oom van Jan Bles. Deze karakteristieke Fries is een inspiratiebron geweest bij het ontwikkelen van onze boergondische ontmoetingsplaats. Omke Jan was een veekoopman, een man met een groot hart die mensen bij elkaar bracht, een echte verbinder. Omke Jan hield van het goede leven, sterke verhalen en ongedwongen ontmoetingen. Met Omke Jan willen wij de boer en de consument weer met elkaar in contact brengen, weer samen aan tafel.
Omke Jan biedt een nieuwe ontmoetingsplaats aan het water; waar je kunt eten, drinken en slapen, maar ook beleven. Een herberg aan het water dus.

De koe zal een ereplaats krijgen in de herberg en zuivel zal een belangrijke rol gaan spelen in de keuken.
Maar voor het zover is, zijn we de rest van dit jaar nog bezig met de ontwikkeling van het bedrijf.

Ben je het laatste weekend van april in de buurt en vind je het leuk om de vorderingen met eigen ogen te komen bekijken? Op 30 april en 1 mei houden we “Open Huis” tijdens de Friese Sleepbootdagen. Dit is een gezellig evenement waarbij er veel te beleven is in Woudsend.
Wij zetten de schuurdeuren open en nodigen jullie van harte uit om een kijkje te komen nemen.

Ben je nu al nieuwsgierig hoe ver we zijn met de verbouwing, kijk voor de laatste foto’s op onze fotopagina.

Boergondische ontmoetingsplek in wording. Waar staan we nu?

Wat is er veel gebeurt in de afgelopen maanden!
De verbouwing van de boerderij vordert gestaag. Op het moment is het één grote lattenparade. We hebben nog nooit zoveel houtwerk bij elkaar gezien!
Op de bovenverdieping zijn de contouren van de gastenkamers al zichtbaar.
En ook de lichtschacht, die voor een mooie lichtinval op de begane grond gaat zorgen, krijgt al vorm. Kijk voor de laatste foto’s maar eens op onze fotopagina of op ons Instagram account.
Eind april hopen we dat de boerderij bouwtechnisch en installatietechnisch klaar is.
Maar tot die tijd hebben we nog een paar uitdagingen waar we een beslissing over moeten nemen. Hoe gaan we de slaapkamers indelen? Hoe gaan we vuur een plaats geven? Niet alleen om gezellig omheen te zitten, maar ook om eten op te kunnen bereiden.

Inmiddels is Piet Hein Eek druk bezig met het uitwerken van het interieurplan. Gaaf om te zien hoe de ruimtes zich op papier vullen met meubilair en verlichting. De kleuren voor de verschillende ruimtes in de boerderij zijn ook bepaald. We zien prachtige kleuren blauw, grijs, roze, groen en donker rood. Dit gaat echt bijzonder worden! Wij kijken nu al uit naar het moment dat er geschilderd gaat worden.

De boergondische ontmoetingsplek krijgt steeds meer vorm en het idee wordt steeds verder uitgewerkt. De ontmoetingsplek krijgt het idee van een herberg. Een plek waar je kan eten, drinken, slapen, ontmoeten en beleven. Als eerste dit jaar zullen de gastenkamers klaar zijn. Vanaf juli hopen we de eerste gasten te ontvangen die komen overnachten. De rest van het jaar zullen we gebruiken om de eet- en drinkgelegenheid, de boergondische ontmoetingsplek, verder te ontwikkelen.
En we zijn aan het nadenken over een naam. Want een herberg heeft natuurlijk een naam nodig :-)! Dat is nog niet eenvoudig, maar binnenkort hopen we eruit te zijn. In een volgend bericht hopen we te kunnen vertellen wat het is geworden.

We krijgen veel enthousiaste reacties op foto’s die we plaatsen en dat roept ook nieuwsgierigheid op. Daarom willen we in het laatste weekend van april de deuren openstellen voor bezichtiging.
In Woudsend vinden van 29 april t/m 1 mei de Friese Sleepbootdagen plaats. Een gezellig evenement dat zeer de moeite waard is. Dit lijkt ons een uitstekend moment om jullie de gelegenheid te geven om langs te komen. Rondom de boerderij zal een boerenmarkt georganiseerd worden. Wij zullen onze deuren openstellen en zorgen voor een boergondische activiteit.
Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen en de verbouwing, kom langs in het weekend van 30 april!
Je bent van harte welkom.

Een boergondische ontmoetingsplek. Wat is dat?

Het oorspronkelijke karakter van de boerderij willen we weer op een eigentijdse en duurzame manier tot leven brengen. De boerderij is genesteld tussen de twee meren, het Heegermeer en het Slotermeer. Op deze prachtige plek willen we een overnachtingsplek bieden én de mensen in contact brengen met het echte boergondische eten; puur, ruig en met een belangrijke rol voor zuivel.
Niet alleen een plek waar je lekker kunt eten, maar waar je ervaart en proeft dat het eten van de dichtbij afkomstig is; vanaf het water en het land. Vlees van koeien uit een nabij gelegen natuurgebied, paling uit de sloot ‘de Welle’ tussen Woudsend en Langweer, brood gemaakt van graan door de Woudsender molen ’t Lam. Melk van een boer uit de buurt. Groente en fruit van lokale producenten. Streekproducten van ‘de Marren’.
Het eten willen bereiden in een open keuken waar de kok centraal staat en contact heeft met de gasten. We willen ‘Slow Food’ productietechnieken gebruiken die  overeenkomen met de manieren van eten bereiden zoals dat vroeger gedaan werd.

En waarom zo?

Nou ja, om liefhebbers van eten en drinken weer in contact te laten komen met het pure en boerse eten, eten geproduceerd door onze boeren en vissers. Het wordt een ontmoetingsplek voor levensgenieters die kunnen genieten van een boergondische beleving.
Weer met respect voor de boer, de visser, het land, het water en een eerbetoon aan de Friese koe. Er worden lezingen en workshops gegeven over aspecten rondom al het agrarische, het duurzame en de gezonde maatschappij. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen een speelse en leerzame plek.

En wat nog meer:

We omarmen de (Friese) cultuur.
We omarmen koopmanschap.
We creëren een ontmoetingsplek voor mensen en groepen die maatschappelijk een bijdrage willen leveren.

En hoe pakken we dit aan

Zoveel mogelijk vanuit het ‘mienskip’ denken, dus ontwikkelt met en voor de buren, het dorp, de gemeente Súdwest Fryslan en ondernemers uit de buurt.

Vind je het leuk om de ontwikkelingen te volgen? Wij houden je graag op de hoogte per email.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Laat hier je gegevens achter


Klik hier om te reageren! 

De bouw gaat van start!

Het is zover, 15 september beginnen we met de bouw.
Na het leeghalen van de boerderij en de sloop begint nu het echte werk. De afgelopen maanden heeft architect Eek en Dekkers (Piet Hein Eek) gewerkt aan een fantastisch ontwerp voor eten, drinken, slapen en beleven.

rotzooi tekening Piet Hein EekNu is het moment aangebroken dat het ontwerp wordt uitgevoerd. Een bijzonder moment.
Jelle’s Boubedriuw gaat de bouw uitvoeren.

Op naar een boergondische ontmoetingsplek!

Klik hier om te reageren!